Hvad er coaching?

Coaching er blevet et meget populært begreb i Danmark inden for de seneste år. Inden for branchen defineres coaching ofte som en professionel samtale, hvor coachen styrer processen mod målet ved hjælp af åbne spørgsmål på en neutral og ikke-rådgivende måde. Fordi coaching ikke er rådgivning, vejledning eller terapi, men snarere et objektivt refleksionsværktøj, kan det anvendes meget bredt.

Du kan læse mere om definitioner og etiske regler på de enkelte uddannelsesinstitutioner eller de internationale brancheorganisationer som f.eks. IAC, ICC, ICF og EMCC.

Find din coach lokalt her - klik!

Typer af coaching

Der er mange forskellige typer af coaching, og her er nogle af de mest almindelige:

  1. Livscoaching: Fokuserer på at hjælpe en person med at finde mening og formål i deres liv og opnå personlige mål.
  2. Karrierecoaching: Hjælper en person med at finde deres karrierevej og opnå succes i deres karriere.
  3. Ledelsescoaching: Fokuserer på at hjælpe ledere med at udvikle deres ledelsesfærdigheder og forbedre deres performance.
  4. Sundhedscoaching: Fokuserer på at hjælpe en person med at opnå en sund livsstil og trivsel.
  5. Teamcoaching: Fokuserer på at hjælpe et team med at samarbejde og opnå deres mål.
  6. Executive coaching: Fokuserer på at hjælpe topledere med at forbedre deres lederskab og performance i organisationen.
  7. NLP-coaching: Bruger neurolingvistisk programmering til at hjælpe en person med at ændre deres adfærd og tænkning.
  8. Performancecoaching: Fokuserer på at hjælpe en person med at forbedre deres performance og opnå deres mål.

Der kan være overlap mellem disse forskellige typer af coaching, og en coach kan tilpasse deres tilgang til den enkelte klient for at imødekomme deres specifikke behov.

Hvem kan coache?

At være coach er ikke en beskyttet titel, og derfor kan alle kalde sig coaches og udøve coaching. Nogle uddannelser specialiserer kursisterne i f.eks. stress-, business- eller lifecoaching. Og nogle coaches vælger efter endt uddannelse at præcisere deres område ved at kalde sig eksempelvis executive-coach eller sports-coach.

Hvordan foregår coaching?

Coaching foregår typisk som et fysisk møde, der varer mellem 45 minutter og tre timer. Men mange er også glade for telefoncoaching eller coaching via elektroniske medier. Coachen har ansvaret for at styre samtalen fremad, primært ved hjælp af spørgsmål. Coachen er ikke-dømmende og neutral og har ingen anden dagsorden end at være et professionelt redskab til at styrke processen fremad, uanset målet. Du kan forvente, at coachen indleder med at afklare forskellige praktiske forhold og rammer for forløbet, og du vil have mulighed for at stille spørgsmål.

Hvem bliver coachet?

Professionel coaching anvendes af helt almindelige og overordnet velfungerende mennesker, der ønsker at udvikle sig på et eller flere arbejds- eller livsområder. Coaching anvendes både af privatpersoner/par og i stadig højere grad i virksomheder, hvor medarbejdere/ledere eller teams coaches på konkrete problemstillinger eller opgaver. Det er coachens ansvar at vurdere, om en person er egnet til et coachingforløb eller vil kunne få bedre støtte et andet sted.

Hvorfor blive coachet?

Et coachingforløb kan give private personer en højere energi og bedre resultater. Forudsætningen for et højt udbytte er især viljen til forandring, modet til at være ærlig og en god kemi med coachen. Nogle bruger coaching kontinuerligt, mens andre vælger at opsøge en coach, når de har en konkret problemstilling.

Hvad er en personlig coach?

En personlig coach er en professionel, der hjælper dig med at opnå dine mål ved at tilbyde støtte, motivation, og vejledning. En personlig coach er ikke en terapeut eller rådgiver, men snarere en mentor, der kan hjælpe dig med at finde vejen fremad og holde dig på sporet.

En personlig coach kan hjælpe dig med at identificere dine mål og udvikle en plan for at nå dem. De kan også hjælpe dig med at overvinde hindringer og udfordringer, der kan stå i vejen for dine mål. En personlig coach kan også tilbyde feedback og support, når du arbejder hen imod dine mål.

Hvordan fungerer en personlig coaching session?

En personlig coaching session starter typisk med en samtale mellem dig og din coach. I denne samtale vil din coach hjælpe dig med at identificere dine mål og udvikle en plan for at nå dem. Din coach vil også tale med dig om eventuelle hindringer eller udfordringer, der kan stå i vejen for dine mål, og hjælpe dig med at udvikle en strategi for at overvinde dem.

Efter den indledende samtale vil du typisk mødes med din coach regelmæssigt for at evaluere din fremgang og justere din plan, hvis det er nødvendigt. Under disse sessioner vil din coach give dig feedback og støtte, og hjælpe dig med at holde dig på sporet.

Hvad kan en personlig coach hjælpe dig med?

En personlig coach kan hjælpe dig med at nå en lang række mål og forbedre dit liv på mange forskellige måder. Nogle af de ting, en personlig coach kan hjælpe dig med, inkluderer:

Vægttab

Hvis du ønsker at tabe dig, kan en personlig coach hjælpe dig med at udvikle en trænings- og kostplan, der passer til dine individuelle behov. Din coach kan også hjælpe dig med at overvinde eventuelle mentale hindringer, der kan stå i vejen for dit vægttab.

Karriereudvikling

Hvis du ønsker at øge din karriere succes, kan en personlig coach hjælpe dig med at identificere dine styrker og svagheder, og udvikle en strategi for at nå dine karrieremål. Din coach kan også hjælpe dig med at forbedre dine kommunikations- og lederegenskaber.

Forbedring af relationer

Hvis du ønsker at forbedre dine relationer, kan en personlig coach hjælpe dig med at udvikle dine kommunikations- og samarbejdsevner.

Fandt du ikke hvad du søgte? Prøv at søge her:

Scroll to Top